Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Ervaringen met de training activiteitenweger

Geplaatst op 18-02-2016

Bij Visio Revalidatie & Advies wordt gebruik gemaakt van de activiteitenweger als middel om de belasting voor de dag en week meetbaar te maken en zo richtlijnen te geven om de daginvulling weer in balans te krijgen. 

Henrike van de Langenberg heeft bij Visio in Den Bosch geleerd te werken met de activiteitenweger: “Begin vorig jaar kwam ik bij Visio.  Tijdens de mobiliteitstraining besprak ik een aantal dingen, waaronder de vermoeidheid waar ik vaak tegen aan liep. ’s Avonds was ik vaak zo moe van het kijken.  Mijn ogen doen het niet meer, zei ik dan tegen mijn man. En alhoewel ik het eigenlijk niet wilde weten en niet aan mezelf toe durfde te geven, kon ik al gefrustreerd raken als ik begin van de week in mijn agenda keek. Een volle agenda betekende dat ik niet veel energie meer over zou hebben voor de andere dingen. Toch bleef ik maar doorgaan, de schouders er onder. Maar ik merkte dat als ik deed wat ik moest doen steeds meer dingen die niet perse hoefden, liet gaan. Wat natuurlijk over het algemeen ten koste ging van de leuke dingen. 

De ergotherapeut van Visio adviseerde me om het traject van de activiteitenweger in te gaan. Na even overdenken, besloot ik er voor te gaan. Samen met de ergotherapeut  bracht ik van een aantal dagen, al mijn activiteiten in kaart. Al die activiteiten werden gewogen: Van zwaar, naar licht tot energie gevend. Iedere activiteit werd gescoord en uiteindelijk rolde hier  mijn maximale score per dag uit. Wilde ik energie over houden dan moest ik gelijk of onder die score blijven. Alleen dit stukje al bracht me zoveel. Natuurlijk wist ik wel  dat de ene activiteit zwaarder is dan de ander, maar dit maakte het zoveel meer inzichtelijk. Ineens zag ik het zwart op wit voor me liggen. Ik besloot een kaartensysteem te maken. Voor iedere activiteit maakte ik een kaartje. Ieder kaartje had een kleur, afhankelijk van de zwaarte van de activiteit. Zware activiteiten kregen bijvoorbeeld een rode kleur, energie gevende activiteiten maakte ik paars, mijn lievelingskleur. Op ieder kaartje zette ik met een dikke zwarte stift de activiteit en heel groot de score die erbij hoorde. Zo had ik heel handig en snel overzicht voor mezelf. 

Ik leerde mijn dag en week  anders te plannen. Waar ik altijd maar door ging tot ik erbij neer viel, leerde ik nu alle activiteiten anders in te delen.  Lichte taken, of liever nog energie gevende activiteiten begon ik naast de zware te plannen en zware activiteiten zoveel mogelijk over de dagen te verdelen. Ik leerde hoe ik, vaak op een simpele manier, kon proberen zware activiteiten wat lichter te maken.  Een dagje uit met de kinderen vind ik heerlijk, maar kost me altijd zoveel ‘kijkwerk’.  Dit  kon ik eenvoudig een stukje lichter maken door wat vaker een terrasje te pakken,  niet eens een straf natuurlijk. 

Ik heb me soms afgevraagd waarom ik dit niet eerder heb ingezien. Maar een ritme is zo snel in je leven vast geroest. Soms heb je gewoon iemand van buitenaf nodig om dit inzichtelijk te maken. Ik had iemand nodig die me in liet zien hoe zwaar sommige taken eigenlijk echt zijn, want zelf zag ik het niet meer; ik deed ze gewoon en ging maar weer door. Door mijn dagen anders in te delen, hou ik meer energie over, wat heerlijk is.  Ik heb de energie voor de leuke dingen terug gekregen!”

Reacties

Blog post heeft op dit moment nog geen reacties.
Abonneer

Snel naar informatie