Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Op wintersport met de NVSV? Meld je voor 29 september aan

19-09-2024

De NVSV (Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging) maakt wintersport mogelijk voor mensen met een visuele beperking: alpine skiën, snowboarden of langlaufen. Ook voor 2024-2025 staan er weer een groot aantal wintersportvakanties op het programma. Je kunt je nog aanmelden tot en met zondag 29 september 2024. 

Hoe werkt wintersporten met een visuele beperking?

Het skiën, snowboarden of langlaufen gaat middels 1-op-1 begeleiding met gesproken aanwijzingen, meestal via een portofoon, zodat de commando’s goed hoorbaar zijn. Begeleider en deelnemer zitten dus niet aan elkaar vast, maar skiën, snowboarden of langlaufen zelfstandig. Met voldoende restvisus kan de deelnemer de begeleider volgen en anders volgt de begeleider de deelnemer. Een koppel is herkenbaar aan gele hesjes met de tekst ‘BLIND’ en ‘GUIDE’.

Je zelfstandig bewegen met een visuele beperking gaat meestal met een hulpmiddel: een taststok, een geleidehond, of aan de arm van een begeleider. Het leuke van wintersport is dat je dit helemaal zelfstandig doet. De begeleider geeft alleen commando’s, zoals: bocht links, bocht rechts, stop! En wat varianten om je langer een bepaalde richting op te laten skiën, snowboarden of langlaufen. Alleen bij een lift kan het handig zijn om iets directer begeleid te worden via een skistok of je arm. In het hotel wordt je, indien nodig, ook begeleid, bijvoorbeeld bij het ontbijtbuffet.

Vanaf het vertrek in Nederland, meestal met een nachtbus, maak je onderdeel uit van een groep die elkaar niets hoeven uit te leggen over het leven met een visuele beperking en de 1 op 1 begeleiding begint dan al. De begeleider zorgt dat je spullen allemaal meegenomen worden, je stapt samen de bus in en zo gaat het de hele vakantie, maar we wisselen wel dagelijks van begeleider, dat houdt iedereen scherp, wat veiliger is.

Foto van deelnemer aan skivakantie van de NVSV, op de piste

Foto van deelnemer aan skivakantie van de NVSV

Les door NVSV-leraren

Als je nog geen ervaring hebt kun je les krijgen van NVSV-leraren, die speciaal opgeleid zijn om les te geven aan iemand met een visuele beperking. Dat is altijd een privéles, waar je dus alle aandacht en aanwijzingen krijgt die je nodig hebt. Uiteraard betaal je wel voor deze lessen, maar dat is bij de NVSV-leraren goedkoper dan een privëles bij een lokale skischool.

Bekijk het overzicht van wintersportreizen en meld je aan

Heb je interesse om mee te gaan met een wintersportvakantie van NVSV, of wil je hier meer over weten? De reizen voor komend seizoen staan hier beschreven op de website van NVSV. Aanmelden is mogelijk tot en met zondag 29 september 2024.

Snel naar informatie