Nijmegen: refereerbijeenkomst “Samen zien we meer”
Hoe ziet de wereld eruit voor een visueel beperkt kind met en zonder een verstandelijke beperking of een volwassene met een verstandelijke en visuele beperking? Hoe zorgen we er samen voor dat meedoen voor hen mogelijk is?
Op dinsdag 15 april 2025 vindt de refereerbijeenkomst “Samen zien we meer” plaats bij Visio Nijmegen over de onderzoeken en mogelijkheden van visuele revalidatie voor visueel beperkte kinderen met en zonder een verstandelijke beperking en volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking. De bijeenkomst is voor AVG-artsen, gedragswetenschappers, kinderartsen, CB-artsen, huisartsen, schoolartsen, jeugdartsen, orthoptisten, (kinder)revalidatieartsen en geïnteresseerde DVC-ers, IB-ers.
De avond staat in het teken van inspirerende, interactieve workshops. Bij voldoende aanmeldingen wordt accreditatie aangevraagd.
Programma
17.00 uur: Inloop met rondleiding op locatie Nijmegen (Javastraat 104) door slechtziende leerlingen van de Visio school Grave
17:30 uur: ''Ervaringsetentje'' ervaar hoe het is om als slechtziende te eten
18.15 uur: Welkomstwoord
18.35 uur: pauze/ wisselen
18.50 uur: workshop ronde 1
19.20 uur: pauze/ wisselen
19.35 uur: workshop ronde 2
20.05 uur: nabespreking en afsluiting
Workshops
U kunt twee van onderstaande zeven workshop bijwonen.
1. CVI: als je hersenen de oorzaak zijn van slechtziendheid. Problematiek bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.
Door een gedragswetenschapper/neuropsycholoog en een ontwikkelingstherapeut.
Wist u dat Visio ook onderzoek doet naar de visuele verwerking? Tijdens deze workshop bespreken we wat CVI is, hoe u dit kunt herkennen en daarnaast gaat u zelf ervaren welke uitdagingen kinderen met CVI ondervinden.
2. Het jonge blinde kind
Door een ervaringsdeskundige ouder en maatschappelijk werker.
In deze workshop wordt ingegaan op de praktische ondersteuning die Visio kan bieden aan blinde -/zeer ernstig slechtziende kinderen en hun omgeving.
Tijdens deze workshop krijgt u antwoorden op onderstaande vragen: · Hoe is het om een slechtziend kind te hebben? · Welke dingen kom je als ouder tegen bij de opvoeding van een blind - of zeer ernstig slechtziend kind? · Welke rol heeft speelt Visio? Wat heeft Visio de laatste jaren ontwikkeld voor deze doelgroep?
3. Veelbelovende voorlopige resultaten van het onderzoek naar de effecten van kijkstrategie
Door Hanna Rozema, PhD Candidate Koninklijke Visio.
Visio geeft vaak kijktrainingen bij oudste kleuters om ze voor te bereiden op groep 3, maar ook bij kinderen met CVI die problemen hebben met in- en uitzoomen van het geheel. Er wordt promotieonderzoek gedaan naar de effecten hiervan.
In deze workshop wordt uitgelegd wie in aanmerking komt voor de training, wat er gebeurt en hoe de gemeten effecten tot nu toe zeer zinvol blijken.
4. Het slechtziende kind in het regulier onderwijs
Door twee ambulant onderwijskundig begeleiders.
Naar school gaan in je eigen omgeving met een visuele beperking? Met ondersteuning vanuit de ambulante onderwijskundige begeleiding (aob) is dit voor veel leerlingen mogelijk.
- Wat kan de AOB bieden?
- Hoe wordt deze AOB- begeleiding ingevuld?
- Hoe werkt de AOB samen met de leerling, ouders en school?
- Hoe wordt deze AOB- begeleiding door de leerlingen, ouders en scholen ervaren.
- Wanneer kom je voor ondersteuning in aanmerking?
In deze workshop krijgt u, op een interactieve en praktische manier, meer informatie.
5. Visueel functie onderzoek bij (jonge) kinderen en mensen met een verstandelijke beperking
Door een orthoptist, oogarts.
Visio is gespecialiseerd in visueel functie onderzoek bij (jonge) kinderen en het interpreteren van de meetgegevens naar de praktijk. Tijdens deze workshop wordt u kort geïnformeerd over de testen die worden gebruikt en verschillen in onderzoek tussen de reguliere orthoptische praktijk en het onderzoek bij Visio.
Verder gaan we in op hoe je een visueel functieonderzoek leest en wat de verschillende testen betekenen in het dagelijkse leven van de cliënt.
6. Begeleiding van een cliënt met een visuele en verstandelijk beperking door Koninklijke Visio
Door een consulent VVB, ontwikkelingsbegeleider, kinderfysiotherapeut en maatschappelijk werker.
Wat doen we voor deze doelgroep en wat houdt dit in? Hierbij valt te denken aan brilgewenning, oriëntatie en mobiliteit, visuele stimulatie, teambegeleiding/scholing, verlichting- en inrichtingsadviezen, visueel paspoort, maatschappelijk werk voor de client en de omgeving, bijvoorbeeld de ouders.
7. De mogelijkheden van mobiliteitstraining
Door een ontwikkelingstherapeut.
Aan de hand van voorbeelden wordt verteld wat de mogelijkheden zijn voor slechtziende kinderen met en zonder een verstandelijke beperking en volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking. Van het leren stoklopen tot zelfstandig naar een grote stad.