Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Eindhoven: Kenniscarrousel "Kijk eens!"

03-10-2024 | 18.45 uur tot 21.00 uur

Koninklijke Visio Eindhoven organiseert een kenniscarrousel voor artsen van verstandelijk gehandicapten, gedragswetenschappers, paramedici en begeleiders die werkzaam zijn in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Aanmelden voor het Kenniscarrousel kan onderaan deze pagina.

Programma

18.45 uur Inloop
19.00 uur Welkom door locatiemanager Nathalie Vonk en plenaire informatie door orthoptist Annemarie Toenders
19.30 uur Ervaringsoefening
19.45 uur Pause
20.00 uur Workshops
21.00 uur Einde Kenniscarrousel

Workshops

Tijdens het Kenniscarrousel kunt u aan één van de onderstaande workshops deelnemen:

 1. Autisme voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking
  Mariël Peeters, GZ-psycholoog, IMH-specialist
   
  Na het volgen van deze workshop heb je meer kennis over wat autisme in combinatie met een visuele beperking inhoudt en begrijp je de invloed van beide op elkaar. Daarbij worden handvatten gegeven om de cliënt te ondersteunen op een wijze die passend is zowel bij autisme als bij de visuele beperking.
  De workshop richt zich op situaties in de alledaagse praktijk.

 2. Problemen in de visuele informatieverwerking (CVI) bij mensen met een ontwikkelingsleeftijd van 0-24 maanden
  Karin Franssen, therapeut VVB en Emma Verhoeven, orthopedagoog

  Zien is een samenspel tussen onze ogen en de hersenen. Wanneer de hersenen de beelden niet goed registreren of verwerken, spreken we van problemen in de visuele informatieverwerking, ook wel bekend als CVI (Cerebral Visual Impairment). Tijdens deze workshop wordt ingegaan op wat deze visuele functiestoornis inhoudt en de gedragssignalen van mensen met een visuele en verstandelijk beperking. Deze workshop focust zich met name op de doelgroep van mensen met een ontwikkelingsniveau van 0 - 24 maanden. Daarnaast krijgt u inzicht in mogelijke compensatiestrategieën en aanpassingen in de omgeving.

 3. Inrichting en verlichting voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking
  Richard Vellekoop, ergotherapeut/therapeut Revalidatie en Advies & Wendy Timmermans, consulent en therapeut VVB/ontwikkelingstherapeut

  Mensen met een visuele en verstandelijke beperking hebben vrijwel allemaal, in meer of mindere mate, last van lichthinder; dat kan een te veel aan licht zijn, maar ook te weinig of verkeerd aangebracht licht. Een doordacht lichtplan met bewust kleurgebruik is essentieel om veilig en doelbewust door een ruimte te kunnen bewegen, om handelingen uit te kunnen voeren en om belangrijke objecten te kunnen zien. Daarnaast kan het gebruik van goede verlichting een positieve uitwerking hebben op gedrag, communicatie en welzijn. De invloed van licht, verlichting en kleurgebruik op mensen met een visuele en verstandelijke beperking wordt toegelicht aan de hand van praktische voorbeelden. De informatie van de workshop is toe te passen bij elk niveau van verstandelijke beperking.

 4. Mobiliteit bij mensen met een visuele en verstandelijke beperking
  Esther Rietveld, therapeut VVB

  In deze workshop zullen we uitleg geven over oriëntatie en mobiliteit voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Welke mogelijkheden zijn er en hoe kan dat ingezet worden in de praktijk. Aan de hand van filmfragmenten en fysiek ervaren nemen we jullie mee om samen te analyseren wat helpend kan zijn voor cliënten.

 5. Contact en communicatie bij mensen met een visuele en (ernstige) meervoudige beperking
  Ingrid van Heel, logopedist

  Je medemens begrijpen en zelf begrepen worden, ligt aan de basis van ons bestaan. Voor mensen met een visuele en (ernstige) meervoudige beperking is dit niet zo vanzelfsprekend. Tijdens deze workshop komen we vanuit enkele ervaringsoefeningen rondom communicatie tot praktische tips in het communiceren. Je leert wat van belang is in contact met iemand met een visuele en (ernstige) meervoudige beperking. Hoe je contact en communicatie kunt stimuleren en hoe je een veilige basis kunt creëren in contact.

Praktische informatie

Datum: donderdag 3 oktober 2024
Tijd: van 18.45 tot 21.00 uur
Locatie: Koninklijke Visio Eindhoven, Dr. Holtroplaan 15-39, 5652 XR Eindhoven
Kosten: Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname
Vragen: Voor vragen neem contact op met Emma Verhoeven: emmaverhoeven@visio.org


Snel naar informatie