Uveïtis

U heeft Uveïtis. Uveïtis is een ontsteking van de uvea, de pigmentdragende laag van het oog. Uw oog kan rood en pijnlijk zijn, u heeft last van licht (fotofobie) en mogelijk minder zicht. Uveïtis kan op drie plaatsen in het oog optreden:

  • iris of regenboogvlies, regelt hoeveelheid licht in het oog
  • corpus ciliare of straallichaam, maakt kamerwater aan en regelt het scherpstellen van het oog
  • vaatvlies onder de retina (netvlies), verzorgt de bloedvoorziening in het oog

Oorzaak uveïtis

Uveïtis kan veroorzaakt worden door een infectie of immunologische afweerreactie van het lichaam op het eigen uvea-weefsel. Dit komt voor bij reuma, Bechterew of sarcoïdose. Meestal wordt één oog aangetast. Kinderen met reuma of gerelateerde aandoeningen kunnen uveïtis hebben zonder dat zij daar de symptomen van ervaren. Dit kan verraderlijk zijn omdat uveïtis mogelijk wel schade aan het oog veroorzaakt.

Gevolgen uveïtis

U kunt in meer of mindere mate last hebben van uveïtis. U kunt het eenmalig krijgen, maar het kan ook afwisselend oplaaien en afnemen, afhankelijk van het ontstekingsproces. Uveïtis kan tijdelijke of blijvende vermindering van het gezichtsvermogen opleveren door:

  • hoornvliesafwijkingen
  • staar (cataract)
  • verhoogde oogboldruk (glaucoom)
  • netvliesschade

Behandeling van uveïtis

Bij auto-immuun-gerelateerde uveïtis krijgt u ontstekingsremmers toegediend. Dit zijn corticosteroïden of stoffen die op aspirine lijken. Dit is meestal in druppelvorm en soms als tablet of als injectie in het oog. Bij infectie-gerelateerde uveïtis is de behandeling hetzelfde als hierboven maar wordt ook de oorzaak aangepakt. Dit is een bacterie, virus of parasiet.

Visio kan helpen

Vooral bij kinderen kan revalidatie bij uveïtis zinnig zijn. Heeft u kind een acute fase van uveïtis dan ziet het tijdelijk minder goed. Uw kind kan last hebben van licht en minder goed contrast onderscheiden. U helpt u kind door aanpassingen door te voeren op school en in huis kan uw kind geholpen worden. Denk aan:

  • een vaste plaats in de klas
  • contrastrijke materialen gebruiken
  • vergrotingen gebruiken op computer of een loep bij het lezen

Heeft u zelf blijvend visusverlies door uveïtis? Dan kunt u begeleiding krijgen bij uw dagelijkse taken. Visio helpt u bijvoorbeeld bij de aanpassing van uw werkplek.

Vraag over omgaan met uw visuele beperking?

Wilt u meer informatie of bespreken welke mogelijkheden er voor u zijn? Lees dan meer in de gele balk onderaan deze pagina onder "Contact en aanmelden". Wilt u meer informatie over de verschillende trajecten? Ga dan naar Revalideren bij Visio.

Er is veel mogelijk met de juiste hulpmiddelen

Visio geeft advies over nuttige hulpmiddelen op allerlei gebieden: voor het lezen, koken of om op pad te gaan. Ontdek wat hulpmiddelen voor u kunnen betekenen.
Lees meer over hulpmiddelen