Nachtblindheid

U bent nachtblind. U heeft moeite goed te zien bij schemer en in het donker. Nachtblindheid treedt op aan beide ogen. Als u last heeft van één oog, is er sprake van een oogziekte.

Wat is nachtblindheid?

Het netvlies bestaat uit twee verschillende typen lichtgevoelige cellen, namelijk de staafjes en de kegeltjes. Bij kleurenblindheid spelen de kegeltjes een grote rol. Bij nachtblindheid zijn het juist de staafjes die het verminderde zicht veroorzaken.

Nachtblindheid kan een gevolg zijn van de erfelijke aandoening retinitis pigmentosa of door een tekort aan vitamine A. Dit laatste komt in Nederland niet vaak voor. Nachtblindheid kan ook een gevolg zijn van staar (cataract), glaucoom of een aandoening aan de oogzenuw.

Gevolgen nachtblindheid

Als u nachtblind bent, ervaart u problemen bij het lopen, fietsen en/of autorijden in schemer en donker. U kunt zich ook lastiger oriënteren. Misschien voelt u zich daarom ’s avonds en ’s nachts minder zeker op straat.

Visio kan helpen

Er is geen behandeling voor nachtblindheid. Als de nachtblindheid komt door een erfelijke aandoening verergert het in de loop der jaren. Als het veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine A kan gezond eten helpen. Visio kan u ondersteunen u weer beter te oriënteren in schemer en donker. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen bij uw nachtblindheid.

Er is veel mogelijk met de juiste hulpmiddelen

Visio geeft advies over nuttige hulpmiddelen op allerlei gebieden: voor het lezen, koken of om op pad te gaan. Ontdek wat hulpmiddelen voor u kunnen betekenen.
Lees meer over hulpmiddelen