Hemianopsie

zicht van iemand met hemianopsieU heeft hemianopsie en u ervaart gezichtsvelduitval. Hemianopsie is een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het kan komen door een hersenbloeding of -infarct, een tumor of een ernstig ongeluk (trauma).

Symptomen van hemianopsie

Bij hemianopsie valt de complete linker- of rechterhelft van uw gezichtsveld uit. De uitval is voor beide ogen gelijk. De term wordt ook gebruikt als verzamelnaam voor alle vormen van halfzijdige gezichtsvelduitval. Het kan vlak na een beroerte of trauma nog verbeteren. De schade die na een half jaar nog bestaat, is vaak blijvend.

Gevolgen van hemianopsie

  • minder overzicht van uw omgeving
  • problemen met lezen, tv kijken en computergebruik

Door deze klachten kunt u schrikken van andere mensen of verkeer dat u niet aan ziet komen of u loopt vaker tegen iets aan.

Visio kan helpen

Visio kan u een nieuwe manier van kijken aanleren. Zo krijgt u een beter en sneller overzicht van uw omgeving. Hierdoor bent u snel weer zelfverzekerd mobiel. Ook kan Visio u helpen bij lezen en mobiliteit.

Meer informatie

Vraag over omgaan met uw visuele beperking?

Wilt u meer informatie of bespreken welke mogelijkheden er voor u zijn? Lees dan meer in de gele balk onderaan deze pagina onder "Contact en aanmelden". Wilt u meer informatie over de verschillende trajecten? Ga dan naar Revalideren bij Visio.

Er is veel mogelijk met de juiste hulpmiddelen

Visio geeft advies over nuttige hulpmiddelen op allerlei gebieden: voor het lezen, koken of om op pad te gaan. Ontdek wat hulpmiddelen voor u kunnen betekenen.
Lees meer over hulpmiddelen